ΥλικάΜερίδες: 4-6
Για τη μαρινάδα
- 500 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 300 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. καρότα, σε μέτρια κομμάτια
- 2 φύλλα δάφνης
- 10 κόκκοι πιπέρι
- 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- Για το μαγείρεμα + ψήσιμο 500 λευκόφλουδα κρεμμύδια μικρού μεγέθους, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 50 γρ. πελτές ντομάτας
- 500 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 500 γρ. κάστανα
- 100 γρ. ξανθές σταφίδες, μουσκεμένες αποβραδίς σε 100 ml Μαυροδάφνη ή κονιάκ, στραγγισμένες
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Αποβραδίς – ΜαρινάρισμαΓια να φτιάξουμε χοιρινά μάγουλα μαρινάτα και κρασάτα στον φούρνο με κάστανα και σταφίδες, αρχικά βάζουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τα χοιρινά μάγουλα και όλα τα υλικά της μαρινάδας και αναλατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Με ένα μαχαιράκι χαράσσουμε τα κάστανα χιαστί στη μία τους πλευρά και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι.
- Τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σείοντας μερικές φορές το ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα. Είναι έτοιμα όταν η φλούδα τους είναι καψαλισμένη και έχει ανοίξει εκεί που τη χαράξαμε.
- Ξεφουρνίζουμε.
- Μόλις τα κάστανα κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρώντας και το εσωτερικό, λεπτό φλούδι. Προσπαθούμε να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα.
- Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα δοχείο και το κλείνουμε.
- Την επόμενη ημέραΣτραγγίζουμε τα μάγουλα από τη μαρινάδα τους και την πετάμε.
- Τα σκουπίζουμε καλά και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα, κατά προτίμηση κατάλληλη και για ψήσιμο στον φούρνο, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα μάγουλα σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσει το λίπος τους παντού.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πετάμε το λάδι και το λίπος που έβγαλαν τα μάγουλα στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πιάνει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Σβήνουμε με το κρασί και με την ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τα καμένα υπολείμματα για να διαλυθούν στο υγρό.
- Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα χοιρινά μάγουλα, τα ψημένα κάστανα, τις σταφίδες με το υγρό τους, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και νερό τόσο που ίσα να καλύψει τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Αν το σκεύος μας είναι κατάλληλο για φούρνο, το κλείνουμε με το καπάκι του και φουρνίζουμε. Αν το σκεύος δεν είναι κατάλληλο, αδειάζουμε προσεκτικά όλο το περιεχόμενό του σε μια μέτρια γάστρα ή σε βαθύ ταψί και σκεπάζουμε με το καπάκι ή με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Σε κάθε περίπτωση ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι να μελώσουν όλα τα υλικά.
- Ξεφουρνίζουμε και, χωρίς να ξεσκεπάσουμε το σκεύος, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 1 ώρα προτού σερβίρουμε τα χοιρινά μάγουλα μαρινάτα και κρασάτα, με κάστανα και σταφίδες.
0 Σχόλια
Το www.pieriasnea.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.